Ultrahang vizsgálat

Nőgyógyászati ultrahang vizsgálatok

Az ultrahang a hanghullámok bizonyos hullámhosszú tartománya, amelyet az emberi hallás nem érzékel. Segítségével lehetővé válik a test bizonyos részeinek kétdimenziós, képi ábrázolására, akár mozgás közben is, valamint a folyadékok áramlási tulajdonságainak (elsősorban a sebességének) mérésére.

A radiológiai vizsgálatok közül a legkíméletesebb, káros hatással nem járó vizsgálat az ultrahang vizsgálat. Az ultrahang vizsgálat az egyik legmodernebb orvosi eljárás, mellyel szervi, működési problémák fedezhetők fel.

  • hasi ultrahang

Kismedencei panaszok esetén szűrővizsgálat javasolt. Kismedencei panaszokat okozhat akár a hideg időjárás. Az ultrahang gyors és megbízható eljárás korábbi petefészek ciszta, felfázás, méhnyálkahártya eltérés, PCO problémák esetén is.
A hasi ultrahang vizsgálat olyan képalkotó eljárás, melynek során a hasüregi és kismedencei szerveket vizsgálják. A hasi ultrahang a májat, epehólyagot, hasnyálmirigyet, lépet és veséket, a kismedencei ultrahang vizsgálat pedig a húgyhólyagot, a méhet, a petefészkeket és férfiaknál a prosztatát.
Rendszerint hasi fájdalmak okát keresik vele, de epe- és vesekövek, húgyúti kövek, a különböző szervek megnagyobbodása, szerkezeti eltérései is kimutathatók ultrahang vizsgálattal. Daganatos betegségek, azok májáttétei, hasüregi folyadék- vagy gennygyülemek, vérzések is diagnosztizálhatók az ultrahang segítségével.

A hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat előtt 6 órával nem szabad enni, és inni is csak szénsavmentes vizet javasolt. A húgyhólyag teltsége fontos a kismedencei ultrahang megítélésében.

  • hüvelyi ultrahang

Transvaginalis, kismedencei ultrahang vizsgálat
Az ultrahang vizsgálat ezen fajtája a méhnyak és méhtest, a nyálkahártya, a petevezetők és petefészkek pontos,  részletgazdag megjelenítését célzó vizsgálat. Az ultrahang során a hüvelybe vezetett eszköz nem okoz nagyobb kellemetlenséget egy hagyományos nőgyógyászati vizsgálatnál, az ultrahang vizsgálat a női belső ivarszervek alaki és szerkezetbeli eltérései ismerhetők fel. A női ciklus szakaszainak jellegzetességei mellett gyulladások, ciszták, jó- és rosszindulatú méh- és petefészek elváltozások diagnosztizálhatók.

Az ultrahang vizsgálat előkészítést nem igényel, előtte a húgyhólyagot ki kell üríteni .

hasi ultrahang vizsgálat
hasi ultrahang vizsgálat

 

sonoace r3 ultrahang

hüvelyi ultrahang, vizsgálat (illusztráció)
hüvelyi ultrahang, vizsgálat (illusztráció)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!