Tudástár

Gyakran ismételt kérdések a nőgyógyászati konzultációk során:

- Mitől van “folyásom”? A hüvelyi folyás számtalan okból kialakulhat. Fizikai irritációt és váladékozást okozhat például a szexuális együttlét, ha nem kielégítő a nedvesedés vagy túl hosszan tart az aktus. Kémiai irritációt vagy allergiás reakciót okozhatnak kozmetikumok, síkosítók, gumióvszerek, tamponok, intim betétek, de akár az illatosított vécépapír vagy az uszoda klóros vize is. Meglehetősen gyakran áll a tünetek hátterében a hüvelyi pH megváltozása, túlzottan lúgos vagy savas irányban való eltolódása. Ez antibiotikum kezelés során vagy savas hüvelyöblítő szerek indokolatlan és felesleges használata következtében alakulhat ki. A szakértő szerint a változó korral vagy a terhességgel együttjáró hormonális eltérések is előidézhetik, de felléphet fogamzásgátlók szedése vagy a teherbeesést elősegítő hormonkezelések kapcsán is. A hüvelyi folyást egyes esetekben kórokozók is előidézhetik. Ezek egy része szexuális érintkezés révén kerül be a női nemiszervekbe, ahol gyulladást is okozhatnak. Nagyon lényeges a diagnózis felállítása érdekében, hogy meghatározzuk, milyen a hüvelyváladék színe, szaga, állaga.  Számos esetben a hüvelyi folyást és a vele együtt járó kellemetlen tüneteket nem egy konkrét kórokozóval való fertőzés, hanem a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása okozza. Ilyenkor a kezelés fő célja az egészséges hüvelyflóra helyreállítása, és az elért eredmény megtartása.

- Hüvelygomba? Mi az? A gombás eredetű hüvelyfertőzés sajnos nagyon gyakori megbetegedés: statisztikai adatok szerint a nők háromnegyede legalább egyszer megtapasztalja életes során a hüvelygomba okozta kellemetlen tüneteket. Sokan tévesen azt gondolják, hogy a gombás hüvelyfertőzést szexuális úton lehet elkapni, mivel a szexuális együttlétek során kívülről érkeznek a kórokozók. Ez azonban tévhit. A betegséget okozó gombák természetes módon is jelen vannak a női szervezetben, így ennek részeként a női hüvelyben is: a női hüvelyflóra természetes alkotóelemei közé tartoznak. Előfordulhat azonban, hogy külső és belső hatások a hüvelyflóra egyensúlyát megbontják, így e gombák nagy számban elszaporodnak és fertőzést okoznak.

- Hogyan fertőződtem meg hüvelygombával?
Tévhit, hogy a fertőzést szexuális úton lehet elkapni! A betegséget okozó gombák természetes módon is jelen vannak a női szervezetben, így ennek részeként a női hüvelyben is: a női hüvelyflóra természetes alkotóelemei közé tartoznak. Előfordulhat azonban, hogy külső és belső hatások a hüvelyflóra egyensúlyát megbontják, így e gombák nagy számban elszaporodnak és fertőzést okoznak. Ezek a hatások, tényezők a következők:

 • Magas szénhidrát- ill. cukortartalmú ételek fogyasztása:
  ezen anyagok a gombák számára fontos tápanyagot jelentenek.
 • Gyógyszeres kezelések: antibiotikumok alkalmazása felborítja a hüvelyflóra egyensúlyát.
 • Immun- és a daganatos megbetegedések, illetve azok kezelése (sugárterápia): a szervezet legyengülése miatt nagyobb a fertőzésveszély.
 • Cukorbetegség és más hormonális (endokrin) betegségek: a hüvely nyálkahártyáján felhalmozódó cukor kiváló táptalaj a gombák számára.
 • Intim részek túl gyakori, túlzott tisztítása: a hüvely normális pH-ját megváltoztatják.
 • Helytelen alsónemű-használat: a betegség kialakulásához hozzájárulhat a műszálas alsóneműk, szűk nadrágok és harisnyák viselése a rossz szellőzés miatt.
 • Pszichés okokból eredő fogékonyság: feszült élethelyzetek, a stresszes életmód, fárasztó utazások gyengítik a szervezet védekezőképességét, így a fertőzésveszély nő.
 • Hormonális okok: várandósság alatt ill. fogamzásgátlók szedésekor az ösztrogénszint emelkedik.

- Visszatérő hüvelygombám van, pedig nagyon odafigyelek a tisztálkodásra és a higiéniára. Mit kellene még tennem, hogy megszabaduljak tőle véglegesen?  Sajnos annál, aki már egyszer átesett valamilyen hüvelygombás megbetegedésen, nagy eséllyel újból megjelenhetnek a panaszok. Becslések szerint minden 3. betegnél egy hónapon belül, minden 2. betegnél hat hónapon belül visszatér a fertőzés! Mivel egy egészséges szervezetben a kórokozók szaporodását a hüvelyflóra bonyolult egyensúlyi rendszere megakadályozza, ezért törekedni kell – a gombaellenes kezelés kiegészítéseként – az egészséges hüvelyflóra egyensúlyának helyreállítására is. A gombaellenes készítmények ismételt használata eredményeként a hüvelyflóra egyensúlya felborulhat. Így szükség van annak helyreállítására, hogy megelőzzük a hüvelyi fertőzések jelentkezését, illetve visszatérését! A Protexin Gynophilus hüvelykapszula rendszeres használata segíthet!

- Nem okoz kárt a hüvelyben a tampon?
A tampon úgy működik, akár egy szivacs. Felszívja a folyadékot, de nem akadályozza a hüvely természetes öntisztulását. A teljes telítődésig folyamatosan egyenletesen tágul, illeszkedik a hüvely falához. Amikor azonban már nem képes befogadni több folyadékot, akkor átereszti azt. Ez elkerülhető a megfelelő méretű tamponnal és a megfelelő időtartalmú cserével. A hosszabb időn a hüvelyben maradó tampon melegágya lehet a baktériumoknak, ami bizony komoly fertőzést okozhat. A túl sűrű tamponcsere sem jó, mivel a még száraz tamponok gyakori ki-be húzogatása irritálhatja a hüvely nyálkahártyáját.
Természetesen ügyeljen arra, hogy mindig nagyon tiszta (esetleg kézfertőtlenítővel fertőtlenített) kézzel végezze a tampon felhelyezését!

- Muszáj vitaminokat szednem a terhesség alatt? Az áldott állapot odafigyeléssel és felelősséggel jár. Az egészséges életmód kialakítása különösen fontos a várandósság alatt, a baba és a kismama érdekében is elengedhetetlen a megfelelő minőségű ételek fogyasztása. A vitaminok olyan anyagok, amelyek a szervezet számára kis mennyiségben, de feltétlenül fontosak. Mivel a szervezet nem, vagy csak előanyagaikból (például ß-karotin) képes előállítani, ezért “kívülről” kell bevinni őket. Általában két csoportba soroljuk: vízben oldódó és a zsírban oldódó vitaminok. Az előbbieket nem lehet túladagolni, a felesleges mennyiség távozik a szervezetből, az oldódó vitaminoknál (A-, D-, E-, K-vitaminok) azonban fennáll a felhalmozódás lehetősége. Az egészséges magzatfejlődés szempontjából a hiányos vagy éppen túlzott bevitel egyaránt káros lehet! A szervezet zavartalan működéséhez az ásványi anyagok megfelelő mennyisége is nélkülözhetetlen. Egy részük a szövetek felépítésében vesz részt, mások a szervezet működését biztosítják, és vannak olyanok is, amelyek hormonok, enzimek alkotórészei. Természetesen az ásványi anyagokat sem képes szervezetünk előállítani, így a mindennapi étkezéseknek nagyon fontos szerepe van. Amennyiben valaki kiegyensúlyozottan, rendszeresen táplálkozik, általában nincs szükség kiegészítő gyógyszerekre; a vasat a nehéz felszívódás, a folsavat pedig a gyors kiürülés miatt azonban gyakran csak gyógyszerekkel pótolhatjuk.

- Pontosan mit jelent a terhességi kor?
Az utolsó menstruáció első napjától számítjuk a terhességi kort, amely így 2 héttel a fogantatás előtti időtől számítandó.

- Évek óta próbálkozunk párommal a családtervezéssel, de nem maradok terhes. Milyen vizsgálatokat javasol?
A párja spermavizsgálata mellett első lépésként hormonális, peteérés- és petevezeték-átjárhatósági vizsgálatok jönnek szóba. Ezek eredményétől függően lehet megválasztani a szükséges kezelést. A további vizsgálatok lehetnek immunológiai vagy akár genetikai jellegűek is.

- Mit jelent pontosan a meddőség? Meddőségről beszélünk abban az esetben, ha a rendszeres, fogamzásgátlástól mentes szexuális együttlét ellenére sem jön létre terhesség egy éven belül. A meddőség csak nagyjából 50%-ban női eredetű, és amennyiben ez a helyzet, annak számos oka lehet. Ilyen pl. a pajzsmirigy alul- vagy túlműködése, de ehhez további vizsgálatokra van szükség.

- Szabad-e nemi életet élni terhesség alatt? Okozhat-e koraszülést a szex? Beindíthatja-e a szex a szülést? Kinek érdemes a szexszel vigyáznia? Általánosságban elmondható, hogy a terhesség alatti nemi élet nem jelent fokozott kockázatot a magzatra nézve. Elméletileg koraszülést, kismedencei gyulladást, lepényi eredetű vérzést okozhat, azonban a gyakorlatban erre alig látni példát. Miközben fenyegető koraszülés esetén a kezelőorvos a házasélettől legtöbbször eltiltja a várandóst, ennek hasznát az ezzel kapcsolatos vizsgálatok nem támasztják alá egyértelműen. Az alacsony kockázatú csoportban a gyakori együttlét csak akkor járt a koraszülések számának emelkedésével, ha egyidejűleg az alsó genitális traktus (a szeméremtest, hüvely vagy a méhnyak) gyulladása is igazolható volt. A hüvelykímélő nemi élet megoldást jelenthet azon párok számára, akiknek nehezen megy az önmegtartóztatás. Ugyancsak kevés a bizonyíték arra nézve, hogy a teresség utolsó napjaiban a házasélet beindíthatja a szülést, azonban a szülés megindulása ekkor természetes és nem jár semmilyen egyéb kockázat fokozódással, tehát a nemi élet – ritka kivételektől eltekintve – nem káros a terhesség egész ideje alatt.

- “Méhkaparás” után mennyi idő elteltével lehet uszodába menni ill. házaséletet élni?
Amennyiben a műtét szövődménymentesen zajlott, teljesen panaszmentes és a vérzése is megszűnt, úgy két hét elteltével.

- Spontán vetélés után mennyi idő elteltével lehetek ismét terhes?
A műtétet követő menstruáció után már lehet próbálkozni, hacsak nem valami olyan rendellenesség okozta a vetélést, amely az ismételt terhességet megelőzően kezelést igényel.

- Félek, hogy a fogamzásgátló tablettától kiszőrösödök és/vagy elhízok. Jogos ez az aggodalmam?
A napjainkban használatban lévő fogamzásgátló tabletták esetében nem kell ezektől a hatásoktól tartania.

- Változókorba lépve gyakoriak a hőhullámaim, éjszaka nem tudok aludni és ingerlékeny is vagyok. Létezik kezelés, amellyel a panaszaim megszüntethetőek?
Hormonpótló kezeléssel a panaszok enyhíthetők és a hormonhiányból adódó hosszútávú következmények (csontritkulás, szív-érrendszeri betegségek) is mérsékelhetőek.

- Fogamzásgátló tabletta szedése mellett csökkent a nemi vágyam. Mit tehetek?
Gyógyszerváltást javasolok, a más összetételű gyógyszerek közül kell megkeresni azt az Ön számára legmegfelelőbbet, amely mellett nem jelentkezik az említett probléma.

- Milyen életkorban kell elkezdeni, és milyen gyakran javasolt nőgyógyászati rákszűrésre járni?
A szexuális élet megkezdésétől kezdve – amennyiben nincs panasz – évente egyszer javasolt a rákszűrés – méhnyak – elvégzése.

- Mit tehetek az emlőrák korai felismerése érdekében?
Napi rendszerességgel javasolt az emlő önvizsgálata, panaszmentesség esetén évente egyszer fiatalabb korban emlőultrahang, később mammográfiás vizsgálat végzendő. Gyanús tünetek:

 • A mellbimbók alakjának megváltozása.
 • Ismeretlen csomó vagy megnagyobbodás a mellben.
 • Szokatlan kidudorodások vagy bemélyedések a melleken, illetve a bimbókon.
 • A mell vénáinak változása: beesettek vagy kidudorodnak.

Az emlőrák esetében – csak úgy, mint más daganatoknál – kimutatható a genetikai hajlam. Ha tehát a családjában már előfordult rákos megbetegedés, valószínűleg Ön hajlamos a probléma kialakulására.

az emlő önvizsgálata fekvő helyzetben
az emlő önvizsgálata fekvő helyzetben
az emlők önvizsgálata
az emlők önvizsgálata

Fiatal felnőtt korától kezdve minden nőnek gondot kell fordítania emlőinek rendszeres vizsgálatára. Némi gyakorlat után a legkisebb elváltozást is azonnal észre fogja venni.

Az alábbiakat legkésőbb 20 éves kortól havonta egyszer, lehetőleg a menstruációs periódust követően végezze el, amikor a mell nem érzékeny vagy duzzadt (a menstruáció lezajlását követő hétvége a célszerű időpont, amikor az emlő a legpuhább és a legkönnyebben áttapintható).

Ha menstruáció nem rendszeres, akkor vizsgálja melleit minden hónapban lehetőleg ugyanazon a napon. A menstruáció elmaradását követően, a változó korban is minden hónapban egyszer, egy meghatározott napon történjék az önvizsgálat. (Forrás: daganatok.hu)

***

Mammográfiai szűrővizsgálat működik Monoron, a Szakorvosi rendelőintézetben! A vizsgálat beutaló-köteles!

***

Egészségügyi jogszabályok, .pdf formátumban

 • Munka törvénykönyve
 • Törvény a munkavédelemről
 • Kormányrendelet a Foglalkozás-Egészségügyi Szolgálatról
 • Munkaköri, szakmai orvosi vizsgálat

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!