Nőgyógyászati szakkifejezések

Segítségképpen a leggyakrabban előforduló nőgyógyászati szakkifejezéseket és jelentésüket közöljük közérthetően, magyarul

Anaemia jelentése: Kóros vérszegénység

Anamnézis jelentése: A kórtörténeted, azaz a korábbi panaszok és betegségek  leírása és a jelenlegi panaszok ismertetése, rögzítése.

Ambuláns jelentése: Járóbeteg

Ambuláns lap jelentése: Ambuláns lapot kapsz a nőgyógyászati vizsgálat után, amelyen a személyes adataid mellett látható, mikor történt az ellátásod, milyen panaszaid vannak.  Az orvos az ambuláns lap alapján ír fel receptet, ad beutalót további vizsgálatokra.

Adenomyosis jelentése: Az endometriózis egyik fajtája, melyben a méh belső nyálkahártya-borítása szigetek formájában megjelenik a méhizomzatán. A méh megnagyobbodik, akár 2-3 szorosa is lehet a normálisnak. Komoly vérzészavarokat okoz. Megjelenése 35-40 év feletti nőknél gyakori.

Abrasio jelentése: A méh belső felszínének megtisztítása. A hüvelyen és méhszájon keresztül a méh üregét a felesleges szövetdaraboktól megszabadítják, kiürítik. A méhnyálkahártya rétegből nyert szövetdarabokat szövettani vizsgálatra küldik. Gyakori eljárás vetélés után.

Autoimmun betegség jelentése: A szervezet nem ismeri fel saját sejtjeit, automatikus immunválaszt indít önmaga ellen. Ebbe a csoportba tartoznak a nők 30 %-át érintő pajzsmirigy betegségek.

Biopszia jelentése: Szövetminta vétel mikroszkópos vizsgálat céljából, abban az esetben ha rákos megbetegedés gyanúja áll fent.

Cervix jelentése: Méhnyak

CRP vagy C-reaktív protein jelentése: Egy fehérje, amelynek szintje gyulladás esetén akár ezerszeresére is emelkedhet a májban. Gyógyulás esetén az érték gyorsan csökken.

Cytológia jelentése: Élő szervezetek sejtszerkezetével foglalkozó orvosi tudomány. Nőgyógyászati vizsgálat során mintát vesznek. A P1, P2 érték esetében nincs kóros elváltozás. P3 értéktől már különböző kezelések szükségesek az orvos utasítása szerint.

Fibróma jelentése: Rostos kötőszövetből álló jóindulatú daganat a méh különböző pontjain. (A fibrómát bőrbetegségekkel, anyajegyekkel kapcsolatban is gyakran említik.

Ginekológia, Gynecology jelentése: Nőgyógyászat

Gesztáció, Gestation, Graviditas, Pregnancy jelentése: A babavárás állapota

Gravida  jelentése: A babát váró nő. (Amikor a fiam a hasamban volt és őt vártam, 2-3 hetente számos vizsgálaton kellett megjelennem. Az orvosok gyakran “gravidáztak”. Akkor jöttem rá, hogy az én vagyok, a babát váró nő.)

Endometrium jelentése: A méh belső nyálkahártya borítása. Vastagsága a ciklus során folyamatosan változik.

Endometriosis jelentése: Gyakori kismedencei fájdalmat okozó krónikus nőgyógyászati betegség. A méh nyálkahártyával azonos szövet rendellenesen megjelenik más szervekben. A 25-44 év közötti menstruáló nőket érinti.

Endokrinológia jelentése: Orvosi szakterület, amely a belső elválasztású mirigyek (pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, petefészkek, mellékvese, hasnyálmirigy, agyalapi mirigy, tobozmirigy, stb.) működésével foglalkozik. A belső elválasztású mirigyek a hormonműködést és a szaporító szervek működését is szabályozzák, ezért nőgyógyászati panaszok esetén érdemes endokrinológus szakember véleményét is kikérni.

Fundus jelentése: Méhfenék

FSH jelentése: Folikulus stimuláló vagy tüszőserkentő hormon. A petesejt növekedését és működését szabályozza. Hatáskiváltáshoz az LH hormon szükséges.

HGB, Hemoglobin jelentése: A vér oxigénszállító molekulája, a vörösvértestek fő alkotóeleme. Szerepe, hogy oxigént szállít a vérben a tüdőből a test szövetekbe. Két fő részből áll, a vas (hem) és a globin elnevezésű fehérjéből.

Hysteroskopia jelentése: Méhtükrözés, a méh üregének vizsgálata optikai eszközökkel. Diagnosztikai és műtéti technika, amely segítségével a méh belső felszínét és a méh nyálkahártyát megfigyelik és a talált elváltozásokat feltárják, majd megműtik.

Infertilitás jelentése: Terméketlenség, meddőség.

Intramurális jelentése: A méh falában (a mióma elhelyezkedése)

Intrauterin (IU) jelentése: Méhen belüli.

Intravénás jelentése: A gyógyszereket vénán keresztül, infúzióban juttatják a szervezetbe.

Invaziv jelentése: Olyan orvosi eljárás, amely során a testbe vágás, vagy szúrás révén hatolnak be.

Irrigálás jelentése: Eljárás, amely során víz vagy gyógyszeres folyadék segítségével tisztítják ki a hüvelyt és méhnyakat.

Intrauterine device (IUD) jelentése: Méhen belüli eszköz, általában fogamzásgátlásra használt spirál.

Karcinogén jelentése: Rákos daganatot okozó anyagok.

Katéter jelentése: Vékony rugalmas cső, amelyen keresztül folyadékot juttatnak a szervezetbe, vagy elvezetnek belőle.

Laparoszkópia jelentése: Hasüregtükrözés.

Leiomióma jelentése: lásd mióma

LH (luteinizáló hormon) jelentése: A sárgatest képződést és a peteérést (ovulációt) szabályozó hormon.

Menarche jelentése: Orvosi szaknyelven az első menstruáció ideje, a női nemi érés kezdete.

Myometrium jelentése: Méhtest

Mióma jelentése: A méh sima vagy izomszövetekből álló jóindulatú daganata.

Ovarium jelentése: Petefészek, magház

Ösztrogén jelentése: Tüszőhormon. Túlnyomórészt a petefészkekben termelődő az elsődleges nemi jelleget és a ciklus első felében domináns hormon. Miómás elváltozás estében gyakran található a háttérben hormonális probléma, ösztrogéndominancia. Serkenti a méhnyálkahártya osztódását és méhizomzat tömegének növelését.

Progeszteron jelentése: Sárgatesthormon. Másodlagos női nemi hormon, feladata a méhnyálkahártya előkészítése a megtermékenyült petesejt befogadására.

Uterus jelentése: Anyaméh

Forrás: mioma.hu