Ultrahang vizsgálat

Nőgyógyászati ultrahang vizsgálatok

Az ultrahang a hanghullámok bizonyos hullámhosszú tartománya, amelyet az emberi hallás nem érzékel. Segítségével lehetővé válik a test bizonyos részeinek kétdimenziós, képi ábrázolására, akár mozgás közben is, valamint a folyadékok áramlási tulajdonságainak (elsősorban a sebességének) mérésére.

A radiológiai vizsgálatok közül a legkíméletesebb, káros hatással nem járó vizsgálat az ultrahang vizsgálat. Az ultrahang vizsgálat az egyik legmodernebb orvosi eljárás, mellyel szervi, működési problémák fedezhetők fel.

  • hasi ultrahang

Kismedencei panaszok esetén szűrővizsgálat javasolt. Kismedencei panaszokat okozhat akár a hideg időjárás. Az ultrahang gyors és megbízható eljárás korábbi petefészek ciszta, felfázás, méhnyálkahártya eltérés, PCO problémák esetén is.
A hasi ultrahang vizsgálat olyan képalkotó eljárás, melynek során a hasüregi és kismedencei szerveket vizsgálják. A hasi ultrahang a májat, epehólyagot, hasnyálmirigyet, lépet és veséket, a kismedencei ultrahang vizsgálat pedig a húgyhólyagot, a méhet, a petefészkeket és férfiaknál a prosztatát.
Rendszerint hasi fájdalmak okát keresik vele, de epe- és vesekövek, húgyúti kövek, a különböző szervek megnagyobbodása, szerkezeti eltérései is kimutathatók ultrahang vizsgálattal. Daganatos betegségek, azok májáttétei, hasüregi folyadék- vagy gennygyülemek, vérzések is diagnosztizálhatók az ultrahang segítségével.

A hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat előtt 6 órával nem szabad enni, és inni is csak szénsavmentes vizet javasolt. A húgyhólyag teltsége fontos a kismedencei ultrahang megítélésében.

  • hüvelyi ultrahang

Transvaginalis, kismedencei ultrahang vizsgálat
Az ultrahang vizsgálat ezen fajtája a méhnyak és méhtest, a nyálkahártya, a petevezetők és petefészkek pontos,  részletgazdag megjelenítését célzó vizsgálat. Az ultrahang során a hüvelybe vezetett eszköz nem okoz nagyobb kellemetlenséget egy hagyományos nőgyógyászati vizsgálatnál, az ultrahang vizsgálat a női belső ivarszervek alaki és szerkezetbeli eltérései ismerhetők fel. A női ciklus szakaszainak jellegzetességei mellett gyulladások, ciszták, jó- és rosszindulatú méh- és petefészek elváltozások diagnosztizálhatók.

Az ultrahang vizsgálat előkészítést nem igényel, előtte a húgyhólyagot ki kell üríteni .

hasi ultrahang vizsgálat
hasi ultrahang vizsgálat

 

sonoace r3 ultrahang

hüvelyi ultrahang, vizsgálat (illusztráció)
hüvelyi ultrahang, vizsgálat (illusztráció)
Kérem, online jelentkezzen nőgyógyászati vizsgálatomra!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Kérem, online jelentkezzen nőgyógyászati vizsgálatomra!

Naptár

2019. március
H K S C P S V
« jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031